Witbier

Biere Blanche

Styl wywodzący się z Belgii z XVI w., który zaniknął w połowie XX w. Został przywrócony do życia przez browar w Hoegaarden, by następnie zdobyć popularność na całym świecie. Obecnie jest to jasne i mętne piwo pszeniczne o wyraźnych cechach wnoszonych przez dodatek kolendry i skórki pomarańczy (zazwyczaj Curaçao). Lekkie i orzeźwiające, najlepiej smakuje świeżo po uwarzeniu. Nie trzymajcie więc go za długo w barku, a już na pewno nie leżakujcie.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorBardzo jasny słomowy do lekko złocistego (2-4 SRM). Piwo jest nieklarowne ze względu na białka i/lub drożdże.
PianaGęsta, biała, obfita, dosyć trwała.
AromatUmiarkowana słodowość (często z delikatnymi nutami miodu lub wanilii) z lekkimi elementami ziarnistości lub przyprawowości pszenicy, często z odrobiną cierpkości. Umiarkowany aromat kolendry, często o ziołowych, przyprawowych lub pieprznych nutach w tle. Umiarkowana owocowość o charakterze cytrusowo-pomarańczowym. Możliwy niski poziom nut chmielowych o charakterze ziołowo-przyprawowym, jednak nie powinien on przykrywać pozostałych elementów. Niedopuszczalne są aromaty warzywne, selerowe lub szynkowe.
SmakPrzyjemny słodkawo-ziarnisty smak (często z delikatnymi nutami miodu lub wanilii) połączony z zestową owocowością o charakterze pomarańczowo-cytrusowym. Orzeźwiający z wytrawnym, często cierpkim, finiszem. Dopuszczalni niski poziom smaków chlebowo-pszenicznych. Dopuszczalna lekka kwaskowość. Ziołowo-przyprawowe smaki (kolendra) powinny być subtelne i wyważone, nie powinny przytłaczać. Smaki chmielowe od żadnych do niskich, nie powinny kolidować z przyprawami. Goryczka od niskiej do średnio-niskiej, nie powinna zaburzać smaku owoców i przypraw. Niedopuszczalne są smaki warzywne, selerowe, szynkowe lub mydlane.
Ekstrakt początkowy11-12,75°P
Objętość alkoholu4,5-5,5%
Skala goryczki8-20 IBU
Polecane szkłoTulip
Temperatura podania4,5-7,5°C
Polecane jako dodatek doOwoce morza, Pana Cotta, wędzony łosoś, sushi, fasola, groch, szparagi, lekkie i świeże sery, feta, sałatki warzywne.
SkładnikiZasyp stanowi około 50% niesłodowanej pszenicy i 50% jasnego słodu jęczmiennego (zazwyczaj pilzneńskiego). Możliwe użycie ok. 5-10% owsa. Świeżo zmielona kolendra i skórka Curaçao (lub słodkiej pomarańczy) wzbogacają profil piwa i podbijają słodycz aromatu. Możliwe jest użycie innych przypraw (np. rumianek, kminek, cynamon), które powinny wzmacniać kompleksowość. Używane są szczepy drożdży odpowiedzialne za wnoszenie łagodnych aromatów przyprawowych.