White IPA

Biała IPA

Jasne piwo górnej fermentacji. Stanowi połączenie dwóch stylów: witbier i amerykańskiego IPA. Mówiąc krótko, w 2010 roku dwóch browarników (Belg i Amerykanin) postanowiło uwarzyć coś w ramach współpracy. Wpadli na bardzo dobry pomysł, aby do belgijskiego piwa pszenicznego napakować amerykańskich odmian chmielu. W praktyce dało to przyprawowe nuty wymieszane z cytrusowym szaleństwem. Kolendra z grejpfrutem i skórką gorzkiej pomarańczy? Orzeźwiająca przyjemność!

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorJasny do złocistego, zazwyczaj mętny. (5-8 SRM)
PianaUmiarkowana do dużej, gęsta, utrzymująca się.
AromatUmiarkowane estry owocowe - banan, cytrusy, możliwa morela. Możliwe nuty przyprawowe (kolendra, pieprz). Aromaty chmielowe lekkie do umiarkowanych.
SmakDelikatnie słodowy, może być lekko chlebowy. Estry owocowe od umiarkowanych do wysokich, smaki cytrusowe zbliżone grejpfruta lub pomarańczy. Możliwy smak bananowy, gorzkiej pomarańczy, kolendry. Chmiel na poziomie średnim do wysokiego. Wysoka goryczkowość, wytrawny finisz.
Ekstrakt początkowy13,5-16°P
Objętość alkoholu5,5-7,0%
Skala goryczki40-70 IBU
Polecane szkłoIPA Glass
Temperatura podania7-13,5°C
Polecane jako dodatek doZapiekanki serowe, awokado, kurczak w kuchni meksykańskiej, ser Cheddar, niebieski ser.
SkładnikiSłód Pale Ale, słód pszeniczny, belgijskie drożdże, cytrusowe chmiele amerykańskie.