Vienna Lager

Lager wiedeński

Piwo dolnej fermentacji charakteryzujące się przede wszystkim wytrawną słodowością balansowaną chmielami odmiany kontynentalnej oraz swoją bursztynową barwą. Styl historycznie wywodzący się z Austrii. Powstał w latach ’40-stych XIX w. Ciekawostką jest, że obecnie najmocniej jest rozwijany w Meksyku, dokąd zawędrował wraz z austriackimi migrantami pod koniec XIX w.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorOd jasnego bursztyny po miedziowy (9-15 SRM).
PianaWysoka, biaława, długo utrzymująca się.
AromatUmiarkowanie intensywny zapach słodu. Czysty charakter lagera. Co najwyżej niski poziom nut chmielowych w postaci kwiatowych lub przyprawowych. Karmel lub paloność są niewłaściwe dla stylu.
SmakDelikatna i gładka złożoność słodu na początku, z odpowiednią ilością goryczki chmielowej zapewniającej zbalansowany finisz. Brak smaków palonych i karmelu. Co najwyżej niski poziom nut chmielowych w postaci kwiatowych lub przyprawowych.
Ekstrakt początkowy12-13,5°P
Objętość alkoholu4,7-5,5%
Skala goryczki18-30 IBU
Polecane szkłoFlute, Pilsener Glass, Pokal, kufel.
Temperatura podania7,5-10°C
Polecane jako dodatek doKuchnia latynoska, kuchnia niemiecka, wieprzowina, drób.
SkładnikiSłód wiedeński, możliwe użycie innych słodów (np. karmelowy dla barwy lub słodkości), chmiele kontynentalne, woda, drożdże.