Table Beer

Piwo stołowe

W gruncie rzeczy nie jest to gatunek piwa, można w tym wypadku mówić raczej o pewnym stylu. A sprowadza się on do jednej rzeczy – chodzi o piwo, które będzie lekkie, o niskiej zawartości alkoholu, idealne do postawienia na stole jako popitek do posiłku. Z intencją nieszkodliwego zachęcenia do sięgnięcia po kolejne.

Nie ma znaczenia czy jest jasne czy ciemne, lagerem czy ale, na aromatycznych chmielach czy dominującym słodzie. Chociaż częściej chmiele są tutaj ukryte, a słody na pierwszym planie. Może zostać przygotowane z dodatkami, np. skórką pomarańczy. I historycznie miało służyć wszystkim osobom przy stole, również dzieciom. Tak, dzieciom. Niegdyś w Belgii i Francji podawano piwa o zawartości alkoholu poniżej 1% również dzieciom.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorW zależności od gatunku, w którym uwarzono piwo.
PianaW zależności od gatunku, w którym uwarzono piwo.
AromatW zależności od gatunku, w którym uwarzono piwo.
SmakW zależności od gatunku, w którym uwarzono piwo; głównie piwa opierające smak na słodzie.
Ekstrakt początkowyW zależności od gatunku, w którym uwarzono piwo.
Objętość alkoholuZazwyczaj do 4%.
Skala goryczkiW zależności od gatunku, w którym uwarzono piwo.
Polecane szkłoW zależności od gatunku, w którym uwarzono piwo.
Temperatura podaniaW zależności od gatunku, w którym uwarzono piwo.
Polecane jako dodatek doPiwo z definicji warzone jako dodatek do posiłków, jednak ich zależy od gatunku, w którym uwarzono piwo.
SkładnikiW zależności od gatunku, w którym uwarzono piwo.