Spice, Herb, Vegetable

 

Przyprawowe, ziołowe, warzywne

Dosyć specyficzny sposób warzenia piwa. Dla jego klasyfikacji nie ma znaczenia sposób fermentacji – może dotyczyć zarówno górnej, jak i dolnej. Decydujące znaczenie ma użyty dodatek w postaci przyprawy, ziół lub warzyw. Może być to jasny lager z dodatkiem imbiru czy ale z dodatkiem dyni. Istotne jest to, by wyczuwalny był główny składnik piwa – to on powinien nadawać charakteru w smaku i aromacie. Wszystkie dane dotyczące warzenia piwa nawiązują do stylu bazowego na którym piwowar oparł swój pomysł. Dotyczy to również tego w jakiej temperaturze piwo powinno być podane. Dobór odpowiedniej potrawy jest wypadkową stylu i użytego głównego składnika.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorZgodny ze stylem bazowym oraz użytą przyprawą, ziołem lub warzywem.
PianaZgodny ze stylem bazowym oraz użytą przyprawą, ziołem lub warzywem.
AromatPowinien być wyczuwalny zapach użytej przypraw, zioła czy warzywa.
SmakZgodny ze stylem bazowym oraz użytą przyprawą, ziołem lub warzywem.
Ekstrakt początkowyZgodny ze stylem bazowym.
Objętość alkoholuZgodny ze stylem bazowym.
Skala goryczkiZgodny ze stylem bazowym.
Polecane szkłoLager glass, Shaker, Tumbler
Temperatura podaniaZgodna ze stylem bazowym.
Polecane jako dodatek doZależne od stylu bazowego oraz użytej przyprawy, zioła lub warzywa.
SkładnikiZgodne ze stylem bazowym oraz użytą przyprawą, ziołem lub warzywem.