Russian Imperial Stout

Stout Cesarski

Ciemne piwo górnej fermentacji. Gatunek piwa powstały w Anglii w XVIII, jednak warzony głównie na eksport do Rosji i krajów nadbałtyckich. Charakteryzuje się dosyć dużą zawartością alkoholu, bardzo ciemną barwą, intensywnym smakiem i aromatem. Jego smak zmienia się w zależności od długości jego przechowywania. Atakuje zmysły  złożonym bukietem sensorycznym – przede wszystkim palonymi słodami nabierającymi nut kawowych, czekoladowych czy kakaowych. Rasowe piwo do powolnego sączenia, czy jak kto woli – degustacji. Ale że sączyć? Degustować? Piwo? Stout Cesarski był podobno ulubionym napitkiem carycy Katarzyny II, zwanej Wielką. Tej władczyni, nie tej z komisji śledczej od układu trójmiejskiego.

PS. Słowo „Imperial” nie nawiązuje do Imperium Rosyjskiego. Tak się oznacza mocno alkoholowe piwa 🙂

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorCiemne, nie przepuszczające światła (30-40 SRM)
PianaBrązowa (różne odcienie), dosyć gęsta, niezbyt trwała.
AromatPalone słody (możliwa woń kawy, czekolady, karmelu), chmiel, alkohol. Możliwe estry owocowe.
SmakZróżnicowany i złożony. Zazwyczaj intensywne słody palone - dodające często posmak czekolady, kawy lub kakao. Ponadto chmiele (różna intensywność), możliwe smaki owocowe. Alkohol wyczuwalny, ale nie agresywny.
Ekstrakt początkowy18-27°P
Objętość alkoholu8-12%
Skala goryczki50-90 IBU
Polecane szkłoPint Glass, Becker, Nonic, Tumbler, Snifter.
Temperatura podania10-13°C
Polecane jako dodatek doDesery, czekolady.
SkładnikiSłody, słody palone, chmiele, drożdże górnej fermentacji, możliwe dodatki owocowe.