Roggenbier

Piwo żytnie

Nieco zapomniane, sklasyfikowane jako historyczne. Jednak da się je odnaleźć na półkach. Warzone w Niemczech jeszcze na początku XVI w. Wraz z wejściem w życie Bawarskiego Prawa Czystości odstawione w zapomnienie – zgodnie z założeniami regulacji piwo mogło być warzone wyłącznie z wody, słodu jęczmiennego i chmielu. Prawdopodobnie wynikało to z kilku kolejnych lat nieurodzaju i przeznaczeniu bardziej wartościowych zbóż na potrzeby spożywcze. Ze względu na bardzo długą przerwę nie sposób ocenić czy obecne piwa zbożowe są warzone w ten sam sposób jak przed wejściem w życie wspomnianego dekretu.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorOd pomarańczowego do ciemnomiedziowego. Zmętnione. (14-19 SRM)
PianaGęsta, wysoka, powoli opadająca, biaława.
AromatLekki do umiarkowanego żytni, lekkie do umiarkowanego nuty owocowo-przyprawowe (goździk, banan, cytrusy). Możliwy chmiel.
SmakZbożowy, umiarkowanie mocny posmak żytni, chlebowy, lekkie nuty bananowe i przyprawowe. Średnia do niewysokiej goryczkowość.
Ekstrakt początkowy11,5-13,7°Blg
Objętość alkoholu4,0-6,0%
Skala goryczki10-20 IBU
Polecane szkłoKufel.
Temperatura podania7-10°C
Polecane jako dodatek doNiemiecka kuchnia regionalna, sery (Blue, Cheddar), sałatki, wieprzowina.
SkładnikiSłód jęczmienny, słód żytni, szlachetne chmiele kontynentalne, drożdże pszeniczne.