Pils / Pilsner Niemiecki
Niemiecka wersja Pilznera Czeskiego z lat ’70-tych XIX wieku, dostosowana do lokalnych warunków, przede wszystkim jeśli chodzi o wodę oraz chmiel. Różnica sprowadza się do lżejszej treściwości i mocniejszym zaakcentowaniu goryczki. Nieco bardziej rześkie i mocniej nagazowane. Jeden z protoplastów piw dolnej fermentacji.
Przetestowane piwa | SPRAWDŹ |
---|---|
Kolor | Od słomkowego po złoty, od klarownego do bardzo przejrzystego. (2-5 SRM) |
Piana | Gęsta, biała, długo utrzymująca się na powierzchni. |
Aromat | Średniawy do niskiego zbożowy profil słodowy oraz umiarkowany charakterystyczny zapach kwiatowych, przyprawowych lub ziołowych chmieli. Nuty chmielowe nie powinny całkowicie zdominować słodu. Może pojawić się odrobina siarki. Dopuszczalne pojawienie się niskiego poziomu DMS w tle. |
Smak | Goryczka średnia do wysokiej, dominująca smak. Umiarkowany do umiarkowanie niskiego zbożowy smak słodu wspierający goryczkę. Niski do wysokiego smak chmieli o charakterze kwiatowym, przyprawowym lub ziołowym. Wyraźnie goryczkowy, wytrawny finisz z wyczuwalną lekką słodowością. |
Ekstrakt początkowy | 11-12,4°P |
Objętość alkoholu | 4,4-5,2% |
Skala goryczki | 22-40 IBU |
Polecane szkło | Flute, Pilsener Glass, Pokal, Kufel. |
Temperatura podania | 4,5-7°C |
Polecane jako dodatek do | Kuchnia niemiecka, japońska; sery (pieprzne), drób, ryby. |
Składniki | Słód pilzneński, odmiany chmieli niemieckich, niemieckie drożdże dolnej fermentacji. |