Pils

Pils / Pilsner Niemiecki

Niemiecka wersja Pilznera Czeskiego z lat ’70-tych XIX wieku, dostosowana do lokalnych warunków, przede wszystkim jeśli chodzi o wodę oraz chmiel. Różnica sprowadza się do lżejszej treściwości i mocniejszym zaakcentowaniu goryczki. Nieco bardziej rześkie i mocniej nagazowane. Jeden z protoplastów piw dolnej fermentacji.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorOd słomkowego po złoty, od klarownego do bardzo przejrzystego. (2-5 SRM)
PianaGęsta, biała, długo utrzymująca się na powierzchni.
AromatŚredniawy do niskiego zbożowy profil słodowy oraz umiarkowany charakterystyczny zapach kwiatowych, przyprawowych lub ziołowych chmieli. Nuty chmielowe nie powinny całkowicie zdominować słodu. Może pojawić się odrobina siarki. Dopuszczalne pojawienie się niskiego poziomu DMS w tle.
SmakGoryczka średnia do wysokiej, dominująca smak. Umiarkowany do umiarkowanie niskiego zbożowy smak słodu wspierający goryczkę. Niski do wysokiego smak chmieli o charakterze kwiatowym, przyprawowym lub ziołowym. Wyraźnie goryczkowy, wytrawny finisz z wyczuwalną lekką słodowością.
Ekstrakt początkowy11-12,4°P
Objętość alkoholu4,4-5,2%
Skala goryczki22-40 IBU
Polecane szkłoFlute, Pilsener Glass, Pokal, Kufel.
Temperatura podania4,5-7°C
Polecane jako dodatek doKuchnia niemiecka, japońska; sery (pieprzne), drób, ryby.
SkładnikiSłód pilzneński, odmiany chmieli niemieckich, niemieckie drożdże dolnej fermentacji.