Ordinary Bitter

Bitter Ale

Przede wszystkim pijalność – oto podstawowa cecha tego stylu. Piwa w nim uwarzone charakteryzują się niską zawartością alkoholu i lekkością, a jednocześnie wyrazistością w smaku. Goryczka chmieli jest balansowana słodem, który wprowadza nuty chlebowe, biszkoptowe, tostowe, a nawet karmelowe. Nie jest to piwo gorzkie, choć słód nie powinien zdominować piwa. Styl wywodzący się z angielskiej klasyki English Pale Ale.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorJasny bursztyn do jasnej miedzi (8-14 SRM). Dobra do całkowitej przejrzystości.
PianaNiska do średniej, biaława.
AromatNiski do umiarkowanego zapach słodu, często z lekką dozą karmelu. Zazwyczaj chlebowy, biszkoptowy lub delikatnie tostowy. Łagodny do umiarkowanego zapach owoców.
SmakGoryczka średnia do umiarkowanie wysokiej. Estry owocowe zaakcentowane. Wyczuwalny chmiel, zazwyczaj o charakterze ziemistym, owocowym, kwiatowym lub żywicznym. Niska do średniej słodowość z wytrawnym finiszem. Możliwy posmak chleba, biszkoptów lub tostów. Dopuszczalny smak karmelu lub toffi.
Ekstrakt początkowy7,5-9,75°P
Objętość alkoholu3,0-3,8%
Skala goryczki25-35 IBU
Polecane szkłoPint Glass, Becker, Nonic, Tumbler.
Temperatura podania7-10°C
Polecane jako dodatek doSery (pikantne; Brick, Edam, Feta).
SkładnikiSłód (Pale ale, karmelowy, możliwe ciemne dla zabarwienia), Możliwy dodatek cukru, kukurydzy lub pszenicy. chmiel, brytyjskie drożdże.