New England IPA

New England IPA

Jasne piwo górnej fermentacji. Znane również jako Vermont IPA – świeże spojrzenie na Amerykańską IPA, wokół którego wrze w środowisku piwowarów. Oficjalnie NEIPA wciąż nie jest sklasyfikowana jako gatunek piwa, jednak wydaje się być to wyłącznie kwestią najbliższego czasu. O co w tym wszystkim chodzi?

Piwowarzy z terenów Nowej Angli* (północno-wschodnia część USA) postanowili wzmocnić IPA aromatycznymi chmielami i uwarzyć piwo w taki sposób, by jak najmniej treści chmielowych utracić. W efekcie piwo jest mętniejsze, bardziej aromatyczne i bardziej owocowe. Efekt potęguje użycie drożdży, które dodają więcej owocowych estrów. Jest więc owocowo, tropikalnie, cytrusowo, zdecydowanie mniej żywicznie.

New England IPA jest piwem dosyć jasnym, o pełnym ciele, aromatycznym, uderzającym owocowym smakiem. Świeżym i orzeźwiającym. Leżakowanie mu nie sprzyja – powinno się je spożyć możliwie jak najwcześniej. Cechą charakterystyczną może być również jego mętność – dla wzmocnienia treściwości i utrzymaniu smaku używa się m.in. wysokobiałkowych słodów (np. płatki owsiane). Jest to gatunek, który w bardzo krótkim czasie zdobył oddaną rzeszę fanów.

*można znaleźć w sieci informacje, jakoby styl był już wcześniej warzony w Oregonie czy Nebrasce, jednak bez wątpienia eksplodował właśnie w Nowej Anglii

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorBladosłomkowy do pomarańczowego (4-10 SRM), mętny.
PianaGęsta i wolno opadająca, pozostawiająca ślady na szkle (lacing).
AromatMocno chmielowy, nuty owocowe (tropikalne), cytrusowy, raczej nie żywiczny.
SmakŚwieży, rześki, chmielowy. Mocno owocowy - przede wszystkim owoce tropikalne, cytrusowy. Słabo lub średnio wyczuwalna goryczka.
Ekstrakt początkowy12-17° Plato
Objętość alkoholu5-9%
Skala goryczki35-70 IBU (wg niektórych źródeł nawet do 120)
Polecane szkłoTulip, snifter, nonic, pint glass, shaker.
Temperatura podania7-10°C
Polecane jako dodatek doPieczeń drobiowa, sałatki z drobiem, ryba z frytkami, pudding owocowy, herbatniki
SkładnikiSłody amerykańskie bazowe, słody wysokobiałkowe (owies, pszenica), chmiele aromatyczne, drożdże wzbogacające o estry.