Italian Grape Ale

Włoskie piwo gronowe

W największym uproszczeniu styl ten jest hybrydą piwa i wina. Sprowadza się do użycia dodatku winogron (w każdej postaci) na dowolnym etapie warzenia piwa (w zasadzie w dowolnym stylu). Winogrona nie powinny przekraczać 40% wagi zasypu. I to właśnie one, w zależności od gatunku i regionu, nadają głównych cech piwu. Przy czym nie powinny całkowicie zdominować jego profilu. Dla porządku dodam oczywistość – styl ten wywodzi się z Włoch.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorOd złotego do ciemnobrązowego (5-30 SRM). Czerwonawe i rubinowe barwy są zazwyczaj efektem użycia odmian czerwonych winogron. Klarowoność jest zawzyczaj dobra (jest zależna od użytych winogron).
PianaBiała do czerwonawej, zazwyczaj o dosyć krótko utrzymująca się.
AromatCharakterystyczne cechy wnoszone przez winogrona powinny być zauważalne, jednak nie powinny przykrywać pozostałych aromatów. Charakter gronowy/winny powinien być przyjemny, pozbawiony wad takich jak utlenienie. Elementy słodowe są zazwyczaj ograniczone, nuty chmielowe są do umiarkowanie niskich. Diacetyl jest niedopuszczalny.
SmakMożliwe jest wiele interpretacji. Podobnie jak w przypadku aromatu, muszą być zauważalne cechy winogronowe lub winne na poziomie od subtelnego do średniego. Rodzaj użytych winogron może wprowadzać różne profile smakowe; co do zasady białe winogrona wprowadzają elementy owoców tropikalnych i pestkowych (brzoskiwnia, morela, ananas), czerwone odmiany natomiast wprowadzają nuty owoców czerwonych (np. wiśnia, truskawka). Dopuszczalne jest użycie różnych rodzajów słodu, jednak powinny być zbalansowane i nie powinny przysłaniać podstawy. Nuty palone lub mocno czekoladowe są niepożądane. Lekkie akcenty kwaskowe są możliwe, jednak nie powinny być zbyt silne. Goryczka i smaki chmielowe są co do zasady niskie. Diacetyl maksymalnie do bardzo niskiego poziomu.
Ekstrakt początkowy10,5-21,5°P
Objętość alkoholu4,8%-10,0%
Skala goryczki10-30 IBU
Polecane szkłoFlute, Tulip, Pokal, Snifter, Goblet
Temperatura podania6-10°C
Polecane jako dodatek doKuchnia śródziemnomorksa, stek z łososia, sery.
SkładnikiSłód pilzneński, słody jasne lub specjalne. Zawartość winogron powinna stanowić do 40% zasypu. Owoce lub moszcz mogą być użyte na różnych etapach warzenia piwa. Drożdże górnej fermentacji lub winne mogą wykazywać neutralny charakter (zazwyczaj) lub profil owocowy (szczepy angielskie i belgijskie). W niewielkich ilościach można użyć chmieli różnych gatunków w celu poszerzenia charakteru piwa.