International Dark Lager

Ciemny Lager

Jasny lager w zdecydowanie ciemniejszej odsłonie. Słody używane do nadania barwy wnoszą też lekką różnicę w smaku i aromacie. Ciemne lagery są nieco słodsze, mogą zawierać nuty palone i karmelowe, są też bardziej cieliste. Piwa uwarzone w tym stylu bazują przede wszystkim na słodzie, elementy wnoszone przez chmiele są co najwyżej lekko wyczuwalne. W przypadku browarów komercyjnych są to przyciemnione piwa ze standardowej oferty, mające na celu dotarcie do szerszego grona konsumentów.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorOd głębokiego bursztynu do ciemnobrązowego, lekka klarownośc z rubinowymi refleksami. (14-22 SRM)
PianaBarwa od beżowej do jasnobrązowej, krótkotrwała.
AromatSłody na poziomie do niskiego, mogą zawierać nuty kukurydziane. Nuty palone i karmelowe do średnio-niskich. Aromaty chmielowe do delikatnych, o charaktrerze przyprawowym lub kwiatowym. Dopuszczalne niskie poziomy cech drożdżowych oraz delikatna zawartość DMS.
SmakNiska do średniej słodowość o cechach karmelu i paloności na poziomie do średnio-niskiego (może zawierać również nuty kawowe, melasy i kakao). Smaki chmielowe od niewyczuwalnych do niskich, zazwyczaj o cechach kwiatowych, przyprawowych lub ziołowych. Goryczka od niskiej do średniej. Możliwe bardzo subtelne nuty owocowe. Finisz umiarkowanie wytrawny. W odbiorze lekka przewaga cech słodowych. Silniejsze smaki palone są wadą.
Ekstrakt początkowy11-13,75°P
Objętość alkoholu4,2-6,0%
Skala goryczki8-20 IBU
Polecane szkłoPint Glass, Becker, Nonic, Tumbler, Pilsener Glass, Pokal, Kufel
Temperatura podania7-10°C
Polecane jako dodatek doKuchnia regionalna (niemiecka, latynoamerykańska), mięso (wołowina, mięsa wędzone, mięsa grillowane).
SkładnikiSłody jęczmienne z możliwym dodatkiem kukurydzy, ryżu lub cukrów; niewielka zawartość słodów karmelowych i ciemnych.Wersje komercyjne mogą zawierać barwniki.