International Amber Lager

Lager bursztynowy

Chciałbym w tym miejscu napisać interesującą historię oraz podać przynajmniej garstkę ciekawostek. Niestety, nie znalazłem na temat tego stylu zbyt wiele informacji. Wszystkie sprowadzają się do jednego – w gruncie rzeczy jest to zwykły lager z dodatkiem słodów barwiących, dzięki któremu otrzymuje on barwę zbliżoną do bursztynowej oraz nieco bardziej urozmaiconą paletę smaków słodowych (np. karmel). Gładki, o wysokim wysyceniu, raczej neutralny w smaku.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorZłocisto-bursztynowy do czerwono-miedzianego (7-14 SRM). Klarowne.
PianaNiewysoka, biała, raczej krótkotrwała.
AromatNiskie do umiarkowanych zapachy słodowe o charakterze zbożowym, z bardzo niską do umiarkowanej słodowością karmelową lub tostową. Nuty chmielowe od braku do niskich, o łagodnym charakterze kwiatowym lub przyprawowym. Dopuszczalny niewielki DMS lub zapach kukurydzy.
SmakNiski do umiarkowanego profil słodowy o charakterze od wytrawnego do zbożowo-słodkawego. Mogą być odczuwalne nuty karmelu i chlebowe od poziomu niskiego do umiarkowanego. Niska do średnio-niskiej słodycz kukurydziana nie jest wadą. Chmielowa goryczka na poziomie od niskiej do umiarkowanej, natomiast smaki chmielowe na pozimiomie niskim do umiarkowanego o charakterze przyprawowym, ziołowym lub kwiatowym. Między goryczką a słodowością powinna być zachowana równowaga, chociaż możliwe są lekkie odchylenia. Finisz umiarkowanie wytrawny z umiarkowanie słodowym posmakiem.
Ekstrakt początkowy10,5-13,5°P
Objętość alkoholu4,6-6,0%
Skala goryczki8-25 IBU
Polecane szkłoPint Glass, Becker, Nonic, Tumbler, Pilsener Glass, Pokal, Kufel.
Temperatura podania4,5-7°C
Polecane jako dodatek doKuchnia latynoamerykańska, wołowina, drób.
SkładnikiPoza słodem bazowym dodatek słodów barwiących. Europejskie lub amerykańskie chmiele.