Helles

Helles

Jasne piwo dolnej fermentacji. Styl pojawił się w XIX wieku w Niemczech i był odpowiedzią na zdobywającego coraz większe grono miłośników czeskiego pilznera. Charakteryzuje się lekkością i rześkością, sprawdza się idealnie w upalne dni. Sama nazwa stylu odnosi się do barwy uwarzonego w w nim piwa – helles znaczy jasny. Smak i aromat opiera się przede wszystkim na słodzie, nuty chmielowe są jedynie lekko akcentowane.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorJasny do złocistego (3-5,5 SRM); klarowne.
PianaWysoka, kremowa.
AromatSłodowy, możliwa odrobina chleba oraz lekko wyczuwalny chmiel
SmakNiska goryczka, słabo wyczuwalne chmiele, słodowe.
Ekstrakt początkowy11-13° Plato
Objętość alkoholu4,5-6%
Skala goryczki16-25 IBU
Polecane szkłoFlute, Pilsener Glass, Pokal
Temperatura podania4,5-7°C
Polecane jako dodatek doKuchnia niemiecka, Sery (maślany, Brie, Gouda, Havarti, szwajcarski), sałatki, wieprzowina, ryby, skorupiaki.
SkładnikiChmiel (szlachetne niemieckie - Hallertau, Saaz/Žatec, Spalt, Tettnang), słód (pilzneński, monachijski), drożdże.