Fruit Lambic

Lambic owocowy

Bazą jest lambic – piwo spontanicznej fermentacji, pochodzące z regionu Payottenland  w Belgii. W regionie występuje bardzo specyficzna mikroflora, która nadaje piwom tam uwarzonym niepowtarzalny smak. Owocowa odmiana tego gatunku polega na dodaniu owoców do fermentacji. Piwo z owocami jest zamykane w beczkach i leżakowane. Chmiel występuje, ale w charakterze konserwantu. Piwo jest mocno owocowe, kwaskowe i słodkie jednocześnie. Owoc użyty do warzenia musi być jasno określony. I macie gwarancję, że będzie on mocno wyczuwalny. Co istotne – intensywność owocu zmienia się z czasem. Im szybciej je otworzycie, odczujecie większe przechylenie na owoc. Jeżeli je przeleżakujecie – siła spadnie na rzecz samego lambika. Piwo zdecydowanie… musujące!

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorZależny od użytego owocu.
PianaDługo utrzymująca się, gęstawa, w odcieniu użytego owocu.
AromatDominujący zapach użytego owocu. Niska do umiarkowanej kwaskowość zmieszana z nutami charakterystycznymi dla lambic (czyli... koza, stodoła, koński pled czy słoma).
SmakWyrazisty użyty owoc. Słaby do umiarkowanego smak kwaskowaty z mocniejszym akcentem w finiszu. Im młodsze jest piwo, tym mocniej wyeksponowany jest smak wykorzystanych owoców. Musujące.
Ekstrakt początkowy10-14,7°P
Objętość alkoholu3,0-8,0%
Skala goryczki0-10 IBU
Polecane szkłoFlute, Snifter, Tulip, Stange, Slender Cylinder
Temperatura podania7-10°C
Polecane jako dodatek doCzekolady, sałatki, desery, aperitif.
SkładnikiNie słodowana pszenica (30-40%), słód Pilzneński, stare chmiele (używane do konserwacji, nie dla goryczki), owoce, drożdże spontanicznej fermentacji.