Fruit Beer

Piwo owocowe

W procesie warzenia piwa można wykorzystywać również owoce. Zawarte w nich cukry będą dobrą pożywką dla drożdży. A soki i estry wypełnią efekt końcowy przyjemnym aromatem oraz ciekawym smakiem. Ich intensywność zależy od rodzaju użytych owoców oraz ich ilości. Sukces polega na uzyskaniu odpowiedniego balansu pomiędzy użytymi owocami, a piwem bazowym. Bo owoców można używać do warzenia różnych gatunków piwa. Dlatego niech Was nie zdziwi, gdy kupując przykładowo dwa różne piwa wiśniowe z jednej butelki nalejecie klarowny i bladoczerwony trunek, z drugiej natomiast płyn czarny jak kawa.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorStanowi mieszankę stylu bazowego oraz owocu wykorzystanego przy warzeniu. Zazwyczaj jest rozjaśnionym kolorem owocu.
PianaZależy od stylu bazowego.
AromatPrzede wszystkim powinny być zauważalne lub dominujące owoce wykorzystane do warzenia piwa. Powinien być przyjemny i naturalny. Możliwe zapachy składników stylu bazowego.
SmakWyraźne akcenty użytych owoców. Istotne jest uzyskanie odpowiedniego balansu między owocami a piwem bazowym - efektem nie powinno być piwo z sokiem ani też sok z piwem.
Ekstrakt początkowyZależy od stylu bazowego.
Objętość alkoholuZależy od stylu bazowego.
Skala goryczkiZależy od stylu bazowego.
Polecane szkłoJelly glass.
Temperatura podania4,5-7,5°C
Polecane jako dodatek doSałatki, lekkie przekąski.
SkładnikiOwoce oraz składniki odpowiednie dla stylu bazowego.