English IPA

Styl ten powstał i rozwijał się na przełomie XVIII i XIX w. Wieść gminna niesie, że wymyślono go w związku z dostarczaniem piwa drogą morską do brytyjskich wojsk stacjonujących w Indiach. Piwo o wyższej zawartości alkoholu oraz mocniej nachmielone (chmiel jest naturalnym konserwantem), miało być bardziej odporne na długie podróże morskie. Ta sama historia głosi, że po dotarciu do celu, piwo w takiej wersji pite było przez oficerów, natomiast szeregowym żołnierzom podawane wersje lżejsze, wymieszane z wodą. Z czasem podatki sprawiły, że piwowarzy zaczęli warzyć wersje słabsze jeśli chodzi o zawartość alkoholu. Klasyczne wersje to piwa nachmielone, o wyrazistych nutach kwiatowych lub ziemnych, uzupełnionych akcentami biszkoptowymi, tostowymi lub karmelowymi pochodzącymi od słodu.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorOd złotego do głęboko bursztynowego (SRM 6-14). Powinno być klarowne, jednak niefiltrowane wersje chmielone na zimno mogą być lekko mgliste.
PianaUmiarkowana, dosyć trwała, biaława.
AromatUmiarkowany do umiarkowanie wysokiego aromat chmielu o charakterze kwiatowym, pieprzno-przyprawowym lub cytrusowym. Dopuszczalne lekkie nuty trawiaste. Opcjonalnie umiarkowanie niskie nuty karmelowe lub tostowe. Dopuszczalna niska do umiarkowanej owocowość. Niektóre wersje mogą mieć wyczuwane nuty siarki.
SmakSmak chmielu od średniego do wysokiego, o umiarkowanej do wysokiej goryczce. Smaki pochodzące od chmielu powinny być zbliżone do wyczuwalnych w aromacie. Słodowość powinna być na poziomie średnio-niskim do średniego, o cechach chlebowych, ewentualnie delikatnie biszkoptowych, tostowych, toffi lub karmelowych. Średnio-niska do średniej owocowość. Finisz średnio-wytrawny do bardzo wytrawnego. Goryczka wyczuwalna w posmaku, jednak nie powinna być cierpka. Balans przechylony na rzecz chmielu, jednak słód powinien być wyczuwalnie wspierający. W mocniejszych wersjach alkohol może być wyczuwalny. Dębina jest niepożądana w tym stylu.
Ekstrakt początkowy12,5-18,25°P
Objętość alkoholu5,0-7,5%
Skala goryczki40-60 IBU
Polecane szkłoPint Glass, Becker, Nonic, Tumbler.
Temperatura podania7-10 °C
Polecane jako dodatek doMakaron z sosem alfredo, postarzany cheddar, ciasto imbirowe.
SkładnikiSłód Pale ale, chmiele angielskie, angielskie drożdże. Dopuszczalne jest użycie cukru rafinowanego.