Eisbock

Koźlak lodowy

Piwny specjał wywodzący się z bawarskiego Kulmbach. Jedna legenda głosi, że mnisi nie schowali do piwnicy jednej z beczek z doppelbockiem, zostawiając ją na zewnątrz na mrozie. Po jej odszpuntowaniu okazało się, że w środku powstało piwo mocniejsze i bardziej treściwe. Druga natomiast, że pracownik browaru nie dopełnił obowiązku i nie schował beczki do magazynu, lecz zostawił ją na mrozie. Za karę musiał wypić nie zamrożoną część zawartości, która okazała się wyjątkowo dobra. W obu legendach zgadza się na pewno jedno – eisbock jest wymrażanym doppelbockiem. Wymrażanie polega na odłączaniu zamrożonej wody od pozostałych składników. Piwo zmniejsza swoją objętość, jednak zyskuje na mocy oraz wzmacniane są jego elementy sensoryczne (smak, zapach, treściwość, wygląd). Eisbock jest piwem mocnym, o wyczuwalnym alkoholu, złożonym i o dominującym profilu słodowym.


Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorGłęboka miedź do ciemnego brązu (18-30 SRM), często z rubinowymi refleksami, klarowne.
PianaBiaława do głęboko kremowej, o średniej do słabiej trwałości.
AromatZdominowany przez złożone i intensywne nuty słodowe, wyraźnie wyczuwalna woń alkoholu (choć nie powinna być ostra). Brak nut chmielowych. Możliwe znaczące aromaty ciemnych owoców pochodzenia słodowego.
SmakZłożony i słodki, słodowy, z odczuwalną obecnością alkoholu. Wyczuwalne nuty melanoidowe, odrobina karmelu, sporadycznie niewielkie nuty czekoladowe. Brak cech chmielowych. Pochodząca od chmielu goryczka kontruje słodycz w celu uniknięcia mdłego smaku. Powinien wspierać ją w tym zadaniu alkohol, odczuwalny jako gładki (nie piekący). Możliwe znaczące aromaty ciemnych owoców pochodzenia słodowego. Finisz powinien być słodowy i alkoholowy, może być lekko wytrawny za sprawą alkoholu. Smak nie powinien być mdły, syropowy, zalepiający.
Ekstrakt początkowy18,75-28°P
Objętość alkoholu9,0-14,0%
Skala goryczki25-35 IBU
Polecane szkłoSnifter
Temperatura podania12,5-15,5°C
Polecane jako dodatek doDziczyzna, wieprzowina, wędzona kaczka, opiekany bażant, sery, ciasto czekoladowe, creme brulee.
SkładnikiTakie same jak w doppelbock.