Doppelbock

Koźlak dubeltowy

Historycznie styl wywodzi się z Bawarii, gdzie był warzony przez mnichów z Zakonu Braci Najmniejszych. Nazwa doppelbock (podwójny koźlak) została nadana przez monachijskie mieszczaństwo. Tradycyjnie jest piwem o barwie ciemnego brązu, jaśniejsze wersje są raczej współczesnym pomysłem, w dodatku mniej popularnym. Koźlak dubeltowy jest mocnym, słodowym i złożonym lagerem. Przez warzących go mnichów nazywany był „płynnym chlebem” – w okresie postu przyjmowali oni jedynie płynne pokarmy. Doppelbock był pod tym względem pokarmem zdecydowanie pożywnym.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorGłęboki złoty do ciemnego brązu. (SRM: 6 – 25)
Ciemniejsze wersje często posiadają rubinowe refleksy.
PianaObfita, kremowa i trwała. Jej kolor zależy od koloru samego piwa. Trwałość może być słabsza w mocniejszych wersjach piwa.
AromatBardzo silna słodowość. Ciemniejsze wersje zawierają znaczące melanoidy, często o charakterze tostowym. Dopuszczalne lekkie nuty karmelowe. Wersje jaśniejsze mają silny charakter słodowy z dodatkiem melanoid. Lekkie akcenty chmielowe są dopuszczalne w jaśniejszych wersjach. W ciemniejszych wersjach mogą pojawiać się umiarkowane aromaty ciemnych owoców. Mogą pojawiać się delikatne akcenty czekoladowe, jednak nie powinno być nut palonych. Dopuszczalny lekki zapach alkoholu.
SmakZłożony i zdecydowanie słodowy. Ciemniejsze wersje zawierają znaczące melanoidy, często o charakterze tostowym. Mogą pojawiać się delikatne akcenty czekoladowe, jednak nie powinno być nut palonych. Dopuszczalne nuty ciemnych owoców pochodzące od słodów, na poziomie do nisko-średniego. Wersje jaśniejsze mają silny smak słodowy z dodatkiem melanoid. Zazwyczaj mają bardziej wytrawny finisz od wersji ciemniejszych. Słodycz pochodzi z niskiego nachmielenia, nie z nieodfermentowania. Alkohol wyczuwalny w postaci rozgrzewającego efektu, jednak nie powinien być piekący.
Ekstrakt początkowy17,5-26,75°P
Objętość alkoholu7,0-10,0%
Skala goryczki16-26 IBU
Polecane szkłoTulip
Temperatura podania7,5-10°C
Polecane jako dodatek doWieprzowina, szynka, mocne sery, ciasto czekoladowe.
SkładnikiSłód pilzneński lub wiedeński (z dodatkiem monachijskiego) w wersjach jaśniejszych. Słody monachijski i wiedeński w wersjach ciemniejszych, sporadycznie z nie wielkim dodatkiem ciemnych słodów barwiących (np. Carafa). Chmiele odmian szlachetnych. Czysty profil drożdżowy.