Czech Premium Pale Lager

 

Czech Premium Pale Lager

Styl powstały wraz z piwem Pilsner Urquell, uwarzonym przez Józefa Grolla w 1842 r., stanowił odpowiedź na zwykłego jasnego czeskiego lagera. Nieco ciemniejszy w barwie, czyli bardziej złocisty. Bogatszy w smaku – zarówno po stronie słodu, jak i chmielu. Goryczka jest wyraźniej zaznaczona, jednak pozbawiona szorstkości. Piwa uwarzone w tym stylu są wyraziste, charakterne, orzeźwiające i bardzo pijalne.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorZłoty do głęboko złotego (3-6 SRM). Krystaliczne do bardzo klarownego.
PianaGęsta, trwała, kreamowa, biała.
AromatŚredni do średnio-wysokiego aromat słodowy o charakterze chlebowym oraz średnio-niskich do średnio-wysokich bukietów chmielowych o charakterze przyprawowym, kwiatowym lub ziołowym. Balans między słodem a chmielem może być zróżnicowany. Dopuszczalna obecność diacetylu (lekka) i niskiego poziomu estrów owocowych (pochodzących od chmielu).
SmakBogata, złożona, chlebowa słodowość połączona z wyrazistą, ale delikatną goryczką chmielów o charakterze kwiatowym i przyprawowym. Możliwe jest pojawienie się wrażenia odrobiny karmelu. Goryczka jest wydatna, lecz nie zalegająca. Finisz może być przeważony na rzecz słodu lub chmielu, jednak nie może być zdominowany przez jeden z elementów. Dopuszczalna obecność diacetylu niskiego poziomu estrów owocowych (pochodzących od chmielu).
Ekstrakt początkowy11-14,75°P
Objętość alkoholu4,2-5,8%
Skala goryczki30-45 IBU
Polecane szkłoFlute, Pilsener Glass, Pokal, Kufel, Stange.
Temperatura podania4,5-7°C
Polecane jako dodatek doKuchnia regionalna (indyjska, tajska, chińska, japońska), sery ostre (Blue, Cheddar).
SkładnikiMiękka woda o niskiej zawartości siarczanów i węglanów, chmiel typu Żateckiego (Saaz), czeskie słody, czeskie drożdże lagerowe.