Czech Pale Lager

Czech Pale Lager / Czeski Jasny Lager

Wiecie gdzie najtrudniej zamówić czeskiego Pilsnera? W Czechach. Tam na hasło „Pilsner” dostaniecie zazwyczaj piwo Pilsner Urquell. Dlaczego? Czesi swoje piwa rozróżniają przede wszystkim ze względu na ekstrakt początkowy (výčepní (draft), ležák (lager), speciální (special)) i kolor (světlé (jasne), polotmavé (bursztynowe), and tmavé (ciemne)). I operując tymi nazwami najszybciej znajdziecie to, czego szukacie. Jeżeli chodzi o sam styl – powstał w połowie XIX w., jego ojcem jest Józef Groll. Nazwa stylu pochodzi od miejscowości Pilzno. Piwa uwarzone w tym stylu są lekkie, orzeźwiające i goryczkowe. BJCP te lżejsze określa jako Czech Pale Lager, mocniejsze jako Czech Premium Pale Lager, o barwie bursztynowej to Czech Amber Lager, natomiast ciemne – Czech Dark Lager.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorJasnozłoty do głębokiego złotego (3-6 SRM). Od bardzo klarownego do kryształowego.
PianaBiała, kremowa, długo utrzymująca się.
AromatLekka do umiarkowanej słodowość o charakterze chlebowym z dodatkiem od lekkich do umiarkowanych elementów chmielowych o nutach przyprawowych lub ziołowych. Balans między słodem a chmielem może się różnić. Dopuszczalny lekki diacetyl oraz lekkie, owocowe estry pochodzenia chmielowego. Siarka nie powinna występować.
SmakŚrednio-niskie do średnich cechy słodowe o charakterze chlebowym oraz wygładzony chmielowy finisz. Niski do średnio-wysokiego elementy chmielowe o charakterze przyprawowym lub ziołowym. Goryczka wyrazista, jednak nigdy ściągająca. Diacetyl oraz estry owocowe są dopuszczalne na niskim poziomie, jednak nie powinny być zbyt wyraźne.
Ekstrakt początkowy7-11°P
Objętość alkoholu3,0-4,1 %
Skala goryczki20-35 IBU
Polecane szkłoFlute, Pilsener Glass, Pokal, Kufel, Stange.
Temperatura podania4,5-7°C
Polecane jako dodatek doKuchnia regionalna (indyjska, tajska, chińska, japońska), sery ostre (Blue, Cheddar).
SkładnikiChmiel Żatecki (Saaz), słód pilzneński, drożdże czeskie. Znaczenie ma również woda, która powinna być miękka, o niskiej zawartości siarczanów i węglanów.