Kremowy Ale (Cream Ale)
Górnofermentacyjna (co do zasady) odpowiedź na styl American Lager, sięgająca korzeniami XIX wieku. Bardziej wyrazista w smaku i aromacie, nieco pełniejsza w odbiorze. Przede wszystkim mocno gazowana. Była kiedyś nazywana piwem „musującym”. Piwa uwarzone w tym stylu mają czysty profil, są pijalne i orzeźwiające. W chwili obecnej styl jest nieco bardziej wygładzony niż w swoich początkach – wówczas Cream Ale były mocniejsze, bardziej goryczkowe i mocniej nachmielone.
Przetestowane piwa | SPRAWDŹ |
---|---|
Kolor | Jasnosłomkowy do umiarkowanie złotego (2,5-5 SRM). Bardzo klarowne. |
Piana | Niska do średniej, dosyć trwała. |
Aromat | Niskie do średnio-niskich nuty słodowe o cechach kukurydzianych. Dopuszczalny niski poziom DMS. Zerowe do niskiego aromaty chmielowe, o różnych cechach. Zapach powinien być subtelny, bez dominacji któregokolwiek składniku. Możliwy niski poziom estrów owocowych. |
Smak | Niska do średnio-niskiej goryczka. Niska do umiarkowanej słodowość. Żadna z cech nie powinna być dominująca. Możliwy niski do umiarkowanego posmak kukurydzy oraz DMS. Finisz zróżnicwany, od wytrawnego po lekko słodki. Możliwy niski poziom estrów owocowych. Niskie do średnio-niskich smaki chmielowe. |
Ekstrakt początkowy | 10,5-13,5°P |
Objętość alkoholu | 4,2-5,6% |
Skala goryczki | 8-20 IBU |
Polecane szkło | Pint glass, Becker, Nonic, Tumbler, Kufel |
Temperatura podania | 4,5-7°C |
Polecane jako dodatek do | - |
Składniki | Najczęściej używane są składniki amerykańskie. Dodatki mogą zawierać nawet do 20% glukozy lub innych cukrów podczas gotowania. Istnieje dowolność w zakresie używanych chmielów. |