Cream Ale

Kremowy Ale (Cream Ale)

Górnofermentacyjna (co do zasady) odpowiedź na styl American Lager, sięgająca korzeniami XIX wieku. Bardziej wyrazista w smaku i aromacie, nieco pełniejsza w odbiorze. Przede wszystkim mocno gazowana. Była kiedyś nazywana piwem „musującym”. Piwa uwarzone w tym stylu mają czysty profil, są pijalne i orzeźwiające. W chwili obecnej styl jest nieco bardziej wygładzony niż w swoich początkach – wówczas Cream Ale były mocniejsze, bardziej goryczkowe i mocniej nachmielone.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorJasnosłomkowy do umiarkowanie złotego (2,5-5 SRM). Bardzo klarowne.
PianaNiska do średniej, dosyć trwała.
AromatNiskie do średnio-niskich nuty słodowe o cechach kukurydzianych. Dopuszczalny niski poziom DMS. Zerowe do niskiego aromaty chmielowe, o różnych cechach. Zapach powinien być subtelny, bez dominacji któregokolwiek składniku. Możliwy niski poziom estrów owocowych.
SmakNiska do średnio-niskiej goryczka. Niska do umiarkowanej słodowość. Żadna z cech nie powinna być dominująca. Możliwy niski do umiarkowanego posmak kukurydzy oraz DMS. Finisz zróżnicwany, od wytrawnego po lekko słodki. Możliwy niski poziom estrów owocowych. Niskie do średnio-niskich smaki chmielowe.
Ekstrakt początkowy10,5-13,5°P
Objętość alkoholu4,2-5,6%
Skala goryczki8-20 IBU
Polecane szkłoPint glass, Becker, Nonic, Tumbler, Kufel
Temperatura podania4,5-7°C
Polecane jako dodatek do-
SkładnikiNajczęściej używane są składniki amerykańskie. Dodatki mogą zawierać nawet do 20% glukozy lub innych cukrów podczas gotowania. Istnieje dowolność w zakresie używanych chmielów.