Black IPA

Black India Pale Ale

Ciemne piwo górnej fermentacji znane również jako  India Dark Ale, India Black Ale, Cascadian Dark Ale, Dark IPA oraz India Brown Ale. Styl na wskroś amerykański – pierwsze wzmianki o nim pojawiły się za oceanem już w pierwszej połowie lat ’90 ubiegłego wieku. Co prawda dotyczyły one piw uwarzonych w tym stylu, jednak nie nazywały go wprost. W dużym uproszczeniu – chodzi o piwa mocno nachmielone zarówno na goryczkę, jak i na aromat, które są warzone z udziałem słodów palonych, wpływających na barwę piwa oraz uzupełniających smak delikatnymi nutami kawowymi lub czekoladowymi.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorOd ciemnobrązowego po czerń (25-40 SRM).
PianaGęsta, długo utrzymująca się, jasnobrązowa.
AromatŚredni do wysokiego aromat chmielu, często o owocowym charakterze. Mogą dodatkowo występować zapachy kwiatowe, ziołowe lub trawiaste. Bardzo niski do umiarkowanego zapach ciemnych słodów, może zawierać nuty czekolady, kawy lub paloności. W tle dopuszczalna odrobina karmelu.
SmakŚredni do wysokiego smak chmielu, możliwe posmaki owocowe. Goryczka średnio-wysoka do bardzo wysokiej, aczkolwiek ciemne słody mogą ją przykrywać. Słody wyczuwalne niezbyt intensywne, mogą wprowadzać odrobinę karmelu lub toffi. Smak ciemnych słodów niski do średnio-niskiego, możliwe nuty czekolady lub kawy, ale paloność nie powinna być intensywna. Niska do umiarkowanej owocowość (z drożdży lub chmielu) jest dopuszczalna, ale nie wymagana. Finisz wytrawny.
Ekstrakt początkowy12,4 – 20,5°Blg
Objętość alkoholu5,5-9,5%
Skala goryczki50-90 IBU
Polecane szkłoPint Glass, Becker, Nonic, Tumbler, Mug, Seidel, Stein, Oversized Wine Glas.
Temperatura podania4,5-75°C
Polecane jako dodatek doPikantne dania z grilla, ostre sery (Cheddar, Romano, wędzony Blue, wędzona Gouda), trufle w czekoladzie.
SkładnikiSłód palony bez łuski (dla koloru i smaku). Amerykańskie lub nowofalowe odmiany chmielu, które nie gryzą się z palonym słodem. Słód Pale Ale, drożdże.