Belgian Tripel

Belgian Tripel

Styl piwa z nieco ponad 100-letnią tradycją. Początkowo warzony w klasztorze w Antwerpii, chociaż oryginalnie pochodzenia świeckiego. Zasyp w nim jest oparty na jasnych słodach, co odróżnia go od starszych stylów klasztornych. Jest dzięki temu jaśniejsze w barwie, a mniejsze naleciałości słodowe odkrywają bogactwo nut wnoszonych przez drożdże. Dosyć mocne piwo o złożonym bukiecie nut przyprawowych i owocowych. Wytrawny finisz podbijany wysokim wysyceniem czynią go bardzo pijalnym.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorOd głębokiego żółtego do głębokiego złotego (4,5-7 SRM). Dobra klarowność.
PianaDługo utrzymująca się, kremowa, biała piana. Opadając, powinna pozostawiać charakterystyczną koronkę na szkle (lacing).
AromatZłożony bukiet składający się z przyprawowości (od umiarkowanej do znaczącej), estrów owocowych (umiarkowane), alkoholu i chmielu (niskie). Zazwyczaj przyprawowe, pieprzne, czasem podobne do goździków fenole. Estry często mają charakter owoców cytrusowych takich jak pomarańcze, jednak mogą mieć nuty zbliżone do bananów. Niski przyprawowy, kwiatowy lub perfumowy aromat chmielu. Cechy słodowe o delikatnym profilu słodko-ziarnistym lub miodowym.
SmakMieszanka przypraw, owoców i alkoholu wspierana przez delikatne słodko-ziarniste cechy słodowe, czasami z bardzo lekkimi nutami miodu. Niskie do umiarkowanych fenole o pieprznym charakterze. Estry o charakterze owoców cytrusowych (pomarańcza, czasem cytryna) o natężeniu niskim do umiarkowanego. Niskie do umiarkowanych przyprawowe nuty chmielowe. Alkohol o łagodnym charakterze i niskiej intensywności. Goryczka zazwyczaj średnia do wysokiej. Wysokie wysycenie i goryczka tworzą wytrawny finisz z umiarkowaną goryczą w posmaku.
Ekstrakt początkowy18,25-20,5°P
Objętość alkoholu7,5-9,5%
Skala goryczki20-40 IBU
Polecane szkłoPuchar, Tulip
Temperatura podania4,5-7,5°C
Polecane jako dodatek doPieczony indyk, ser Triple Creme, Creme Brulee z karmelizowanymi bananami.
SkładnikiSłód pilzneński, zazwyczaj z dodatkiem białego cukru. Zazwyczaj użwane są chmiele odmian szlachetnych lub Styrian Goldings. Za fermentację odpowiadają belgijskie szczepy drożdży, produkujące estry owocowe, przyprawowe fenole i wyższe alkohole.