Belgian Dark Strong Ale

Quadrupel / Quad

Najmocniejsza odmiana piw klasztornych, warzonych pierwotnie na terenach historycznej krainy Niderlandów (dzisiejsza Belgia i Holandia). Bogata baza słodowa, uzupełniana owocowymi estrami i przyprawowymi fenolami. Cechuje się mocnymi akcentami chlebowo-tostowymi, wzbogacanymi silnymi nutami ciemnych i/lub suszonych owoców oraz nutami przypraw. Wersje Trapistów (Trappist) są raczej wytrawne, podczas gdy pozostałe wersje (Abbey) mają tendencje do słodszego finiszu. Mimo stosunkowo wysokiej zawartości, alkohol jest raczej słabo wyczuwalny. Według pogłosek, ten styl był zarezerwowany dla najwyższych dostojników klasztornych.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorGłęgoki bursztynowy do głębokiego miedziano-brązowego. (SRM: 12-22)
PianaObfita, wysoka, gęsta, trwała, jasna.
AromatZłożony, o bogatych nutach słodowych, wyczuwalnych estrach i alkoholu oraz o możliwej lekkiej do umiarkowanej przyprawowości. Słodowość jest silnie wyczuwalna, może mieć cechy chlebowo-tostowe, często z dodatkiem mocnych akcentów karmelowych. Estry owocowe od umiarkowanie niskich do silnych, mogą mieć charakter rodzynek, śliwki, suszonych wiśni, fig lub suszonych śliwek. Możliwa obecność przyprawowych fenoli, jednak zazwyczaj mają charakter pieprzny, nie goździkowy, możliwe lekkie nuty wanilii. Alkohol wyczuwalny na poziomie niskim do umiarkowanego, może przypominać efekt przypraw, perfum, róż. Chmiele zazwyczaj niewyczuwalne, choć dopuszczalne są akcenty kwiatowe, ziołowe lub przyprawowe na bardzo niskim poziomie. Brak słodów ciemnych lub palonych.
SmakZbliżony do aromatu. Umiatkowanie słodowy, wyczuwalny na podniebieniu, może sprawiać wrażenie słodkiego przy niskim poziomie goryczki. Finisz zazwyczaj umiarkowanie wytrawny do wytrawnego, może być również umiarkowanie słodki. Goryczka średnio-niska do umiarkowanej. Finisz nie powinien być ciężki lub syropowy.
Ekstrakt początkowy18,25-23,75°P
Objętość alkoholu8,0-12,0%
Skala goryczki20-35 IBU
Polecane szkłoPuchar, kielich, tulip, snifter.
Temperatura podania10,0-13,0°C
Polecane jako dodatek doPieczona kaczka, dojrzewająca gouda, pudding chlebowy.
SkładnikiBelgijskie drożdże, słody z dodatkiem karmelizowanego syropu cukrowego lub nierafinowanego cukru, chmiele odmian szlachetnych (Żatecki lub podobne), odmian angielskich.