Porter Bałtycki
Ciemne piwo dolnej fermentacji (choć możliwe jest użycie drożdży górnej fermentacji). Historycznie piwo powstało dzięki blokowaniu handlu Wielkiej Brytanii przez Napoleona. Kiedy kraje bałtyckie zostały odcięte od dostaw popularnego w nich imperialnego stouta, browarnicy zabrali się za warzenie go na miejscu. Przy czym w swojej wersji dopracowały go używając drożdży dolnej fermentacji. Piwo opiera się na słodach ciemnych o smakach kawowych i czekoladowych. Jest piwem zazwyczaj mocnym, o dobrze ukrytym smaku alkoholu, ale jednocześnie o jego rozgrzewających właściwościach. Chmiel jest jedynie tłem, mając zbalansować słodycz piwa.
Przetestowane piwa | SPRAWDŹ |
---|---|
Kolor | Od ciemnoczerwonej miedzi po bardzo głęboki brąz, (ale nie czerń). Zazwyczaj klarowny (17-30 SRM). |
Piana | Brązowa, drobna, gęsta. |
Aromat | Dominujące nuty ciemnych słodów, głównie kawowe i czekoladowe. Ponadto zapachy karmelowe i przypieczonej skórki od chleba. Możliwe owoce (suszone śliwki, rodzynki, wiśnie, porzeczka). Chmiel ukryty. |
Smak | Słodkawy i słodowy, kawa, czekolada, możliwe owoce. Goryczka lekka do umiarkowanej, ma wygładzać słodycz. |
Ekstrakt początkowy | 14,7-22 °Blg |
Objętość alkoholu | 7-10% |
Skala goryczki | 20-40 IBU |
Polecane szkło | Pokal, snifter. |
Temperatura podania | 10-13°C |
Polecane jako dodatek do | Barbecue, sery (ziemiste; Camembert, Fontina), wołowina, mięsa wędzone, dziczyzna, mięso grillowane, desery, czekolady. |
Składniki | Słody (monachijski, wiedeński), słody czekoladowe lub czarne, chmiele europejskie, drożdże dolnej fermentacji (chociaż możliwe jest użycie drożdży górnej fermentacji),. |