American Wheat

Amerykańska pszenica

Amerykańska wariacja na temat klasycznego niemieckiego hefeweizena. Piwowarzy amerykańscy wymienili drożdże na bardziej neutralne (dopuszczalne zarówno górnej jak i dolnej fermentacji), eliminując przy tym nuty bananowe i ograniczając przyprawowe. Doładowali natomiast piwo amerykańskimi odmianami chmielu (można użyć odmian szlachetnych). Słody pozostają bez zmian – duży udział pszenicznego z ewentualnym dodatkiem żytniego. Efekt? Piwo jest lżejsze niż hefeweizen czy witbier, jednocześnie bardziej eksponuje chmiele (przy czym nie pełnią one roli dominującej).

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorJasny do złotego (3-6 SRM).
PianaBiała, wysoka, długo utrzymująca się, gęstość lekka do średniej.
AromatNiskie do średnich nuty chlebowe i zbożowe. Możliwe słodkie aromaty słodowe. Zapachy chmielowe (cytrusowe, owocowe, kwiatowe) niskie.
SmakSłodowość zbożowa, goryczka między niską a średnią, niskie do umiarkowanych nuty chmielowe.
Ekstrakt początkowy10-13,5°P
Objętość alkoholu4,0-5,5%
Skala goryczki15-30 IBU
Polecane szkłoWeizen Glass
Temperatura podania7-10°C
Polecane jako dodatek doKuchnia regionalna (latynoska, niemiecka), sery (ziemiste, Camembert, Fontina), sałatki, drób.
SkładnikiDrożdże amerykańskie lub dolnej fermentacji, wysoki udział słodu pszenicznego, amerykańskie, niemieckie lub nowofalowe chmiele.