American Stout

Amerykański Stout

Ciemne piwo górnej fermentacji. Amerykańska wariacja na temat klasycznych brytyjskich stoutów. Palone słody uzupełnione amerykańskim chmielem. Jest ciemno, aromatycznie i goryczkowo.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorOd ciemnego brązu po czerń (30-45 SRM)
PianaWysoka, powoli opadająca, brązowa.
AromatPalone słody (często czekolada lub kawa), wyczuwalne amerykańskie chmiele (cytrusy).
SmakGoryczkowy po gorzki. Dominujące palone słody (kawa, czekolada, możliwy karmel). Przebijający się smak chmielu (cytrusowy bądź żywiczny). Możliwe lekko wyczuwalne nuty owocowe.
Ekstrakt początkowy12,4-18,2° Blg
Objętość alkoholu5,0-7,0%
Skala goryczki35-75 IBU
Polecane szkłoPint glass, Becker, Nonic, Tumbler, Kufel
Temperatura podania4,5-7°C
Polecane jako dodatek doSery (maślany, Brie, Gouda, Havarti, szwajcarski, Camembert, Fontina), desery, czekolada, wołowina, skorupiaki, mięso wędzone, dziczyzna, mięso z grilla.
SkładnikiAmerykańskie słody, amerykańskie odmiany chmielu i drożdże.
Słody karmelowe, ciemne i palone.
Możliwe płatki owsiane lub płatkowany jęczmień.