American Pale Ale

American Pale Ale

Amerykańska wariacja na temat English pale ale, w której użyto miejscowych składników. Jest to wersja o bardziej czystym profilu oraz mocniej nachmielona. Charakteryzuje się dobrze zbalansowanym słodem karmelowym oraz intensywnymi cechami chmielowymi, ma średnią treściwość, jego finisz jest delikatnie goryczkowy. Główne cechy nadawane są przez chmiele amerykańskie lub nowofalowe, które wnoszą nuty charakterystyczne dla poszczególnych gatunków (np. owoce cytrusowe, owoce tropikalne, nuty żywiczne lub iglaste etc.)

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorOd jasnego złotego do lekko bursztynowego. (SRM 5-10)
Dosyć klarowne, jednak wersje chmielone na zimno mogę być lekko mgliste.
PianaUmiarkowanie wysoka, biała lub biaława, dosyć trwała.
AromatUmiarkowany do silnego aromat chmielu odmian amerykańskich lub nowofalowych o bardzo szerokiej charakterystyce (np. nuty cytrusowe, kwiatowe, przyprawowe, tropikalne etc.). Słodowość niska do umiarkownej, powinna wzmacniać cechy chmielu. Opcjonalnie może wprowadzać niewielkie nuty chlebowe, biszkoptowe czy karmelowe. Estry owocowe od zerowych do umiarkowanych.
SmakUmiarkowany do wysokiego smak chmielu, o cechach charakterystycznych dla odmian amerykańskich lub nowofalowych (cytrusowych, kwiatowych, iglastych, przyprawowych, tropikalnych etc.). Niski do umiarkowanego, czysty profil słodowy wzmacniający cechy chmielu. Słód może wnosić lekkie nuty o charakterze chlebowym lub biszkoptowym. Chmiele i goryczka (od umiarkowanej do wysokiej) przeważają w smaku, słód powinien je wspierać, nie zaburzać (kontrować). Dopuszczalne delikatne akcenty karmelowe. Estry owocowe pochodzące od drożdż od zerowych do umiarkowanych. Pomimo goryczki, posmak powinien być czysty, gorycz nie zalegająca.
Ekstrakt początkowy11,25-14,75°P
Objętość alkoholu4,5%-6,2%
Skala goryczki30-50 IBU
Polecane szkłoPint Glass, Becker, Nonic, Tumbler
Temperatura podania7–10°C
Polecane jako dodatek doHamburger, pizza, sushi, sałatki warzywne.
SkładnikiSłód pale ale, zazwyczaj północnoamerykański dwurzędowy. Chmiele odmian amerykańskich lub nowofalowych o bardzo szerokiej charakterystyce. Amerykańskie lub angielskie drożdże górnej femrentacji (neutralne lub lekko owocowe). Zboża specjalne mogą dodawać charaktery, jednakże powinny stanowić nieznaczną część zasypu.