American Light Lager

American Light Lager

Styl, który podbił amerykański rynek konsumencki. Co jest w nim tak szczególnego? Sęk w tym, że… brak cech szczególnych. Piwo uwarzone w tym stylu ma być jasne i lekkie. Ma nie mieć intensywnego smaku i zapachu. W dodatku ma mieć niską zawartość alkoholu – pijący ma czuć, że idzie idzie w ilość, nie w jakość 😉 Ma być zaprzeczeniem wszystkiego, czego my – piwopijcy – szukamy. Porównanie do lekko barwionej wody jest jak najbardziej na miejscu. Myślicie, że nasze lagery są nijakie, bez wyrazu? Sięgnijcie po te amerykańskie w wersji light. Docenicie co w sobie kryje Tyskwiec.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorBladosłomkowy do jasnożółtego (2-3 SRM), klarowne.
PianaBiała, wysoka i gęstawa, krótkotrwała.
AromatNiski do zerowego poziom nut słodowych, o cechach zbożowych, słodkawych lub kukurydzianych. Aromaty chmielowe delikatne do zerowych, o cechach przyprawowych lub kwiatowych. Dopuszczalne są lekkie naleciałości zapachowe pochodzące z drożdży, jednak są co do zasady niepożądane. Delikatny DMS nie jest wadą.
SmakWzględnie neutralny smak o szorstkawym i wytrawnym finiszu. Niska do bardzo niskiej słodowość o ziarnistym lub kukurydzianym charakterze, która ze względu na niską goryczkę może być postrzegana jako słodycz. Chmiele na poziomie nie wyższym niż niski, mogą mieć cechy kwiatowy, przyprawowe lub ziołowe. Goryczka bardzo niska do niskiej. Wysycenie wysokie, ciało wodniste.
Ekstrakt początkowy7-10°P
Objętość alkoholu2,8-4,2%
Skala goryczki8-12 IBU
Polecane szkłoPilsener Glass, Pokal.
Temperatura podania4,5-7°C
Polecane jako dodatek doKuchnia regionalna (barbecue, indyjska, latynoska, włoska, tajska, chińska, japońska, śródziemnomorska)
SkładnikiJęczmień z wysokim udziałem procentowym (do 40%) ryżu lub kukurydzy jako dodatków.