American Lager

Amerykański Lager

Styl piwa, który został nakręcony prohibicją i II Wojną Światową. W USA warzono lagery zbliżone do niemieckiego Pilsa już na początku XIX wieku. Po upadku prohibicji, browary którym udało się przetrwać, warzyły piwo lżejsze w odbiorze, mające trafić do jak najszerszego grona konsumentów. Wspierany bardzo mocnym marketingiem, osiągnął swój cel. Piwa uwarzone w tym stylu są nieco mniej goryczkowe i wyraziste od Euro Pale Lagera, oraz znacząco mniej wyraziste, chmielowe i goryczkowe niż tradycyjne europejskie pilsnery. Silny smak lub aromat poczytywane są za wadę. Całość ma być neutralna, mocno gazowana, o niewysokiej zawartości alkoholu i dosyć wodnista i podana na zimno.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorJasnosłomkowy do żółtawego (2-4 SRM), bardzo klarowne.
PianaBiała, wysoka i gęstawa, krótkotrwała.
AromatNiski do zerowego poziom nut słodowych, o cechach zbożowych, słodkawych lub kukurydzianych. Aromaty chmielowe delikatne do zerowych, o cechach przyprawowych lub kwiatowych. Dopuszczalne są lekkie naleciałości zapachowe pochodzące z drożdży, jednak są co do zasady niepożądane. Delikatny DMS nie jest wadą.
SmakWzględnie neutralny smak o szorstkawym i wytrawnym finiszu. Niska do bardzo niskiej słodowość o ziarnistym lub kukurydzianym charakterze, która ze względu na niską goryczkę może być postrzegana jako słodycz. Chmiele na poziomie nie wyższym niż umiarkowanie niski, mogą mieć cechy kwiatowy, przyprawowe lub ziołowe. Goryczka bardzo niska do średnio-niskiej. Wysokie wysycenie może podbijać szorstkość w wytrawnym finiszu.
Ekstrakt początkowy10-12,5°P
Objętość alkoholu4,2-5,3%
Skala goryczki8-18 IBU
Polecane szkłoPint Glass, Becker, Nonic, Tumbler, Pilsener Glass, Pokal.
Temperatura podania1,5-4,5°C
Polecane jako dodatek doKuchnia regionalna (barbecue, indyjska, latynoamerykańska, tajska), sery pikantne (Monterey, Pepper Jack), skorupiaki.
SkładnikiJęczmień z wysokim udziałem procentowym (do 40%) ryżu lub kukurydzy jako dodatków, chmiel, drożdże.