American India Pale Ale

Amerykańska IPA

Określana także skrótowo jako AIPA. Jasne piwo górnej fermentacji, naładowane w smaku i aromacie amerykańskimi chmielami. Jest gorzko, ale za to cytrusowo, kwiatowo, owocowo, a czasami sosnowo i żywicznie. Ze względu na wysoką goryczkę zazwyczaj jest to kiepski wybór na początek zabawy z nowymi gatunkami piw, ale kiedy kubki smakowe oswoją się z łagodniejszymi odmianami – powinny docenić AIPA.

Przetestowane piwaSPRAWDŹ
KolorOd palonego złota po delikatną miedź (6-15 SRM).
PianaBiaława, obfita, utrzymywanie się zależy od ilości i gatunku użytych chmielów.
AromatIntensywny, cytrusowy, kwiatowy, owocowy. Możliwy zapach świeżo skoszonej trawy. Lekkie akcenty słodowe.
SmakWysoka do bardzo wysokiej goryczka z chmielu, może być balansowana słodem. W zależności od użytego chmielu, można wyczuć nuty cytrusowe, kwiatowe, owocowe, sosnowe, żywiczne. Słód ukryty na drugim planie, możliwy karmel.
Ekstrakt początkowy13,8-18,2°P
Objętość alkoholu5,5-7,5%
Skala goryczki40-70 IBU
Polecane szkłoPint Glass, Becker, Nonic, Tumbler, Mug, Seidel, Stein
Temperatura podania7-10°C
Polecane jako dodatek doKuchnia tajska, kuchnia indyjska, sery (pikantne; Monterey / Pepper Jack, niebieski, Cheddar, Gorgonzola, Limburger), drób, ryby, skorupiaki, łosoś.
SkładnikiAmerykańskie chmiele, słód Pale Ale, drożdże Ale.